Wbrew ogólnie panującej modzie nie jest to chleb nasz powszedni tylko cienkie chlebki-placuszki, które doskonale pasują do egzotycznych dań, np. kuchni indyjskiej. Są do tego proste w przygotowaniu więc mogą być ciekawą alternatywą dla chlebków Naan. Przepis od Jamiego Olivera.

Co będzie potrzebne (na 8 chlebków):

  • 450 g mąki pszennej (może trochę więcej lub trochę mniej)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Kilka łyżek oleju kokosowego (lub oliwy)

Wykonanie:

Do miski wlać mleko kokosowe, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, najpierw mieszając łyżką, a gdy ciasto odpowiednio zgęstnieje zagniatać ręką. Ciasto nie może być klejące, dlatego trzeba kontrolować ilość mąki.

Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy podzielić ciasto na 8 części, z każdej uformować kulkę a potem spłaszczyć w około 10 cm placek, ugniatając palcami, żeby chlebek miał nierówną powierzchnię.

Tacę lekko wysmarować oliwą i ułożyć chlebki. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do czasu smażenia.

Smażyć na średnim ogniu na niedużej ilości oleju kokosowego, po około 3 minuty z każdej strony, aż chlebki będą złociste i lekko urosną.

Podawać najlepiej z daniami z sosem, np.

Wegańskim curry z batatami i masłem orzechowym

Tajskim curry z dynią i ananasem

Wegańskim curry z bakłażanem, tofu i cieciorką

Wegańskim tikka masala z pieczonym kalafiorem