Przepis, który w kilku miejscach w necie jest opisywany jako afrykański gulasz. Dla mnie jest po prostu pysznym curry z nieoczywistym dodatkiem masła orzechowego. I powiem szczerze, że dawno nie jadłam niczego aż tak dobrego.
Co będzie potrzebne:
- 1 spory batat (ok 350 g)
- Oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 225 g pieczarek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 500 ml warzywnego bulionu
- 1 łyżka sabji masala curry w proszku (lub innego niezbyt ostrego)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki naturalnego masła orzechowego
- 150 g szpinaku
- 30 g kolendry
Wykonanie:
Batata obrać i pokroić w ok 2 cm kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na małym ogniu delikatnie przesmażyć posiekane cebulę i czosnek ze startym imbirem (ok 10 minut). Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażyć jeszcze ok 5 minut. Przełożyć do miski i odłożyć na bok.
Na tą samą patelnię wrzucić pokrojonego batata, curry, wlać bulion i przecier pomidorowy. Dusić na małym ogniu przez ok 10 minut aż bataty będą miękkie.
Masło orzechowe wymieszać z kilkoma łyżkami sosu z patelni, żeby je rozcieńczyć i dodać do batatów. Dodać brązowy cukier i podsmażone pieczarki, wymieszać. Dodać umyty szpinak i dusić ok 3 minuty aż liście zmiękną.
Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

17 kwietnia 2020 at 22:44
Bardzo fajny przepis. Zazwyczaj spotykamy się z przepisami na słodkie rzeczy. Ten z pewnością wykorzystamy w swojej kuchni 🙂 Dziękujemy za inspirację. Pozdrowienia od zespołu Maslove 🙂
PolubieniePolubienie