Jedna z moich ulubionych ryb, niestety rzadko dostępna. Ma ciemniejsze mięso, dużo tłuszczów Omega-3 i charakterystyczny smak. I świetnie pasuje do curry 🙂
Co będzie potrzebne:
- 4 tuszki makreli bez głowy
- 2 czubate łyżeczki curry w proszku (u mnie specjalna mieszanka do rybnego curry)
- Sok z połowy limonki
- Kilka plasterków limonki
- 2 łyżki jogurtu
- Oliwa
Wykonanie:
Plasterki limonki wsadzić do środka ryb. W miseczce wymieszać składniki sosu – curry, sok z limonki i jogurt.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułożyć ryby. Naciąć skórę pod kątem po obydwu stronach. Posmarować częścią sosu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 40 minut, w połowie delikatnie przekładając ryby na drugą stronę. W czasie pieczenia kilka razy smarować pozostałym sosem.
Podawać z Kokosowymi chlebkami i Pomidorową sałatką z Goa
1 Pingback