Jedna z moich ulubionych ryb, niestety rzadko dostępna. Ma ciemniejsze mięso, dużo tłuszczów Omega-3 i charakterystyczny smak. I świetnie pasuje do curry 🙂

Co będzie potrzebne:

  • 4 tuszki makreli bez głowy
  • 2 czubate łyżeczki curry w proszku (u mnie specjalna mieszanka do rybnego curry)
  • Sok z połowy limonki
  • Kilka plasterków limonki
  • 2 łyżki jogurtu
  • Oliwa

Wykonanie:

Plasterki limonki wsadzić do środka ryb. W miseczce wymieszać składniki sosu – curry, sok z limonki i jogurt.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułożyć ryby. Naciąć skórę pod kątem po obydwu stronach. Posmarować częścią sosu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 40 minut, w połowie delikatnie przekładając ryby na drugą stronę. W czasie pieczenia kilka razy smarować pozostałym sosem.

Podawać z Kokosowymi chlebkami i Pomidorową sałatką z Goa