Delikatne, aromatyczne danie na bazie żółtego tajskiego curry ze słodkim ananasem i warzywami.
Co będzie potrzebne:
- Mała dynia piżmowa
- 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
- 1 cebula
- 4 łyżeczki tajskiego żółtego curry
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 g ananasa z puszki (osączonego)
- 140 g mrożonego groszku
- Świeża kolendra
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej (wok lub patelnia) i smażyć aż zmięknie. Dodać pastę curry, dynię, mleko kokosowe i bulion i gotować około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zmięknie. Po 10 minutach dorzucić mrożony groszek. Gdy warzywa są już miękkie dodać ananasa i dwie łyżki posiekanej kolendry. Podgrzewać tylko chwilę.
Podać z ryżem, posypane resztą posiekanej kolendry.
1 Pingback