Delikatne, aromatyczne danie na bazie żółtego tajskiego curry ze słodkim ananasem i warzywami.

Co będzie potrzebne:

  • Mała dynia piżmowa
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki tajskiego żółtego curry
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 g ananasa z puszki (osączonego)
  • 140 g mrożonego groszku
  • Świeża kolendra

Wykonanie:

Dynię obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej (wok lub patelnia) i smażyć aż zmięknie. Dodać pastę curry, dynię, mleko kokosowe i bulion i gotować około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zmięknie. Po 10 minutach dorzucić mrożony groszek. Gdy warzywa są już miękkie dodać ananasa i dwie łyżki posiekanej kolendry. Podgrzewać tylko chwilę.

Podać z ryżem, posypane resztą posiekanej kolendry.