Mamy to! Kolejne wakacje życia, tym razem do Indii już za 5 miesięcy. W związku z tym podczas burzy mózgów z naszymi przyjaciółmi gdzie rozkminialiśmy co zobaczyć i gdzie się udać przygotowałam danie inspirowane kuchnią indyjską. A ponieważ na pokładzie mamy wegetarian zamiast standardowego Chicken Tikka masala zrobiłam jego wegańską wersję z pieczonym kalafiorem.
Co będzie potrzebne (na około 6 porcji) :
Pieczony kalafior
- Kalafior umyty i pokrojony na nieduże różyczki
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Tikka masala
- 1 spora cebula
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek chilli (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki garam masala
- 1/2 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 250 ml passaty pomidorowej
- 150 ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleka kokosowego)
- Świeża kolendra
- Cząstki cytryny
Wykonanie :
Umytego i pokrojonego na różyczki kalafiora posypać przyprawami i polać oliwą. Wymieszać by równo się pokrył i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek i starty imbir. Można dodać też posiekane chilli. Chwilę razem przesmażyć wraz z przyprawami: garam masala, cynamonem, kuminem, kardamonem i papryką. Wlać passatę pomidorową i śmietankę kokosową (jeśli nie macie mleka kokosowego to może być zwykła śmietanka 30%). Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, następnie wrzucić upieczonego kalafiora i dusić jeszcze 10 minut aż kalafior będzie miękki, ale nie rozpadający się. Posypać posiekaną kolendrą i podawać z cząstkami cytryny.
Idealnie pasuje do tego dania ryż lub domowe chlebki naan.
1 Pingback