Mamy to! Kolejne wakacje życia, tym razem do Indii już za 5 miesięcy. W związku z tym podczas burzy mózgów z naszymi przyjaciółmi gdzie rozkminialiśmy co zobaczyć i gdzie się udać przygotowałam danie inspirowane kuchnią indyjską. A ponieważ na pokładzie mamy wegetarian zamiast standardowego Chicken Tikka masala zrobiłam jego wegańską wersję z pieczonym kalafiorem.

Co będzie potrzebne (na około 6 porcji) :

Pieczony kalafior

  • Kalafior umyty i pokrojony na nieduże różyczki
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Tikka masala

  • 1 spora cebula
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek chilli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki garam masala
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleka kokosowego)
  • Świeża kolendra
  • Cząstki cytryny

Wykonanie :

Umytego i pokrojonego na różyczki kalafiora posypać przyprawami i polać oliwą. Wymieszać by równo się pokrył i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek i starty imbir. Można dodać też posiekane chilli. Chwilę razem przesmażyć wraz z przyprawami: garam masala, cynamonem, kuminem, kardamonem i papryką. Wlać passatę pomidorową i śmietankę kokosową (jeśli nie macie mleka kokosowego to może być zwykła śmietanka 30%). Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, następnie wrzucić upieczonego kalafiora i dusić jeszcze 10 minut aż kalafior będzie miękki, ale nie rozpadający się. Posypać posiekaną kolendrą i podawać z cząstkami cytryny.

Idealnie pasuje do tego dania ryż lub domowe chlebki naan.