Grzyby shimeji ze względu na swój wyjątkowy smak umami są bardzo bardzo popularne w Azji, a szczególnie w Japonii. Coraz częściej można je dostać w Polsce (ja swoje upolowałam w Lidlu) i warto po nie sięgnąć nie tylko dla smaku, ale ich prozdrowotnych właściwości. Dzisiaj zapraszam na grillowane szaszlyki z tych grzybów owiniętych boczkiem i smarowanych glazurą na bazie sosu sojowego.
Co będzie potrzebne:
- Kilka cienkich plastrów boczku
- Opakowanie grzybów shimeji
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka ostrej pasty (u mnie koreanska gochujang)
- 1 łyżka cukru
- 2 cm kawałek imbiru (starty na tarce)
Wykonanie:
Grzyby odciąć od grzybni (ładnie się rozłącza na pojedyncze grzybki), umyć i osuszyć.
Przygotować glazurę: wszystkie składniki wsadzić do garnuszka i podgrzewać aż cukier się rozpuści, a sos lekko zredukuje. Przestudzić.
W każdy plaster boczku zawijać kilka grzybów shimeji (ok 5-6 sztuk), tak żeby stworzyły zgrabne roladki. Nadziać na patyczki do szaszłyków, posmarować glazurą
Grillować w średniej temperaturze, przez 10-15 minut, od czasu do czasu obracając i smarując glazurą.



Skomentuj