Miękkie, słodkie ciastka z dużą ilością posypki cukrowej (w środku i na zewnątrz). W sam raz na dziecięce uroczystości – u mnie debiutują na Dzień Dziecka.

Co będzie potrzebne (na 8 sporych ciastek):

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 290 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 60 g kolorowej posypki cukrowej + trochę do posypania

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i esencję waniliową. Krótko zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać przesiane suche składniki i posypkę. Krótko zmiksować na niskich obrotach.

Piekarnik nagrzać do 180°C (dolna i górna grzałka). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta formować spore kulki (porcja z około 2 łyżek), lekko obtoczyć w dodatkowej posypce i układać w dużych odległościach na blasze. U mnie w jednej turze były 4 ciastka. Piec około 12-15 minut w dolnej części piekarnika. Wyciągnąć blachę i zostawić 10 minut do ostygnięcia – ciastka dodatkowo się spłaszczą podczas stygnięcia. Przełożyć na kratkę i wystudzić całkowicie.