Te glazurowane bataty można zrobić zarówno z piekarnika jak i z grilla. Są idealnym dodatkiem lub podstawą sałatki (wystarczy dodać trochę zieleniny). Cudowny dressing na bazie oleju sezamowego sprawia, że znowu Azja wraca na nasze talerze.

Co będzie potrzebne:

  • 2 bataty
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sok z 1/2 limonki
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • Sól i pieprz
  • Kolendra i dymka

Wykonanie:

Bataty obrać i pokroić na nieduże kawałki (grubsze frytki). Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na tacce lub blasze piekarnika i piec przez około 25 minut (rozzażony do średniej temperatury grill lub piekarnik nagrzany do 190°C).

Wymieszać składniki dressingu: olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki, przecisnięty przez praskę czosnek i starty imbir.

Po upłynięciu 25 minut pieczenia bataty posmarować częścią dressingu i piec jeszcze około 30-40 minut, co jakiś czas smarując marynatą i od czasu do czasu mieszając.

Przełożyć na półmisek i posypać fistaszkami, sezamem, posiekaną kolendrą i dymką.