Genialny pomysł na marynatę do pieczarek – można w ten sposób zrobić burgery z dużych kapeluszy portobello lub szaszłyki ze zwykłych. Można je przygotować na grillu lub na patelni.

Co będzie potrzebne:

  • 12 pieczarek (lub 4 duże portobello)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Sól i pieprz
  • Posiekana dymka do posypania

Wykonanie:

Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z oliwą, balsamico i przyprawami.

Z pieczarek oderwać nóżki i umyć (można też obrać). Wsadzić do marynaty na około 30 minut. Ja to zrobiłam w torebce strunowej.

W przypadku niedużych pieczarek nabić na patyczki do szaszłyków, portobello ułożyć bezpośrednio na grillu (lub patelni). Smażyć około 8-10 minut, w połowie czasu przekręcając. Grzyby powinny być złociste i miękkie na środku.

Zdjąć z ognia i opcjonalnie posypać dymką. Portobello można podać w bułce do burgera z ulubionymi dodatkami.