Genialny pomysł na marynatę do pieczarek – można w ten sposób zrobić burgery z dużych kapeluszy portobello lub szaszłyki ze zwykłych. Można je przygotować na grillu lub na patelni.
Co będzie potrzebne:
- 12 pieczarek (lub 4 duże portobello)
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- Sól i pieprz
- Posiekana dymka do posypania
Wykonanie:
Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z oliwą, balsamico i przyprawami.
Z pieczarek oderwać nóżki i umyć (można też obrać). Wsadzić do marynaty na około 30 minut. Ja to zrobiłam w torebce strunowej.
W przypadku niedużych pieczarek nabić na patyczki do szaszłyków, portobello ułożyć bezpośrednio na grillu (lub patelni). Smażyć około 8-10 minut, w połowie czasu przekręcając. Grzyby powinny być złociste i miękkie na środku.
Zdjąć z ognia i opcjonalnie posypać dymką. Portobello można podać w bułce do burgera z ulubionymi dodatkami.


Skomentuj