Miały wyjść piękne gnocchi, ale moje ziemniaki zupełnie nie chciały współpracować i wchłaniały mąkę jak gąbka… W związku z tym zostawiłam lekko lepkie ciasto, które nakładałam łyżką o łyżkę i wrzucałam na wrzątek. KLuski można podać po prostu polane oliwą i oprószone serem albo z sosem pomidorowym lub z pesto. Proporcje podane w przepisie (ilość mąki) mogą ulec zmianie w zależności od rodzaju ziemniaków.

Co będzie potrzebne:

  • 400 g ziemniaków
  • 125 g mąki
  • 50 g czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować wystudzić, a następnie utłuc na puree.

Czosnek niedźwiedzi umyć i osuszyć, z grubsza posiekać. W malakserze zmiksować czosnek z ziemniakami i wymieszać z mąką do uzyskania konsystencji ciasta, które będzie można zrolować i pokroić na 1.5 cm kluski. Rolując wałek należy podsypywać ciasto mąką.

Gotować kluski w osolonym wrzątku aż wypłyną. Odcedzić i podawać z dowolnymi dodatkami (u mnie oliwa, pecorino i świeżo mielony pieprz).