Tradycyjny hiszpański omlet – tortilla wymaga powolnego przygotowania, ze względu na ziemniaki, dlatego idealnie nadaje się do zapiekania w piekarniku. Dzisiaj proponuję wam miks zwykłych ziemniaków i batatów oraz dodatek sezonowych szparagów.
Co będzie potrzebne:
- 300 g ziemniaków, bardzo cienko pokrojonych na plasterki
- 300 g batatów, bardzo cienko pokrojonych na plasterki
- 1 cebula, pokrojona na piórka
- 2 łyżki oliwy
- 15 g świeżego estragonu
- 5 jajek
- 50 g gęstej śmietany
- 250 g szparagów
- 30 g startego twardego sera (np. pecorino lub parmezanu)
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Ziemniaki, bataty i cebulę wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą, solą, pieprzem i posiekanym estragonem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut.
W czasie gdy warzywa się pieką wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć naczynie po skończeniu zapiekania warzyw i zalać mieszanką jajeczną. Ułożyć na wierzchu szparagi (wcześniej oderwać zdrewaniałe końce) i delikatnie je wbić między warzywa. Posypać serem i wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut (bez przykrycia). Podawać na ciepło lub na zimno.


Skomentuj