Tradycyjny hiszpański omlet – tortilla wymaga powolnego przygotowania, ze względu na ziemniaki, dlatego idealnie nadaje się do zapiekania w piekarniku. Dzisiaj proponuję wam miks zwykłych ziemniaków i batatów oraz dodatek sezonowych szparagów.

Co będzie potrzebne:

  • 300 g ziemniaków, bardzo cienko pokrojonych na plasterki
  • 300 g batatów, bardzo cienko pokrojonych na plasterki
  • 1 cebula, pokrojona na piórka
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 g świeżego estragonu
  • 5 jajek
  • 50 g gęstej śmietany
  • 250 g szparagów
  • 30 g startego twardego sera (np. pecorino lub parmezanu)
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Ziemniaki, bataty i cebulę wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą, solą, pieprzem i posiekanym estragonem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut.

W czasie gdy warzywa się pieką wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć naczynie po skończeniu zapiekania warzyw i zalać mieszanką jajeczną. Ułożyć na wierzchu szparagi (wcześniej oderwać zdrewaniałe końce) i delikatnie je wbić między warzywa. Posypać serem i wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut (bez przykrycia). Podawać na ciepło lub na zimno.