Pyszne klopsiki w stylu azjatyckim, zapiekane z pak choi, przyprawione intensywnymi w smaku imbirem i sezamem. Można użyć mięsa wołowego, jagnięcego lub mixu z wołowiny z wieprzowiną. Zapiekanie w piekarniku sprawia, że mają genialną konsystencję i są lekkie.
Co będzie potrzebne (na 4 porcje):
- 200 g ryżu (u mnie brązowy)
- 500 g mielonego mięsa (u mnie jagnięcina)
- 3 dymki, cienko pokrojone
- 1/2 papryczki chilli (bez pestek), posiekana
- 5 cm kawałek imbiru, starty
- 1 ząbek czosnku, starty
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka soli
- 4 pak choi, pokrojone w ósemki
Na dressing:
- 2.5 cm kawałek imbiru, starty
- 1 ząbek czosnku, starty
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 limonka (starta skórka i wycisnięty sok)
- 2 dymki
- 1/2 papryczki chilli (bez pestek), posiekana
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (brązowy ryż gotuje się ok 35 minut).
W dużej misce wymieszać mięso, posiekaną dymkę, chilli, imbir, czosnek, olej sezamowy, ziarna sezamu i sól do uzyskania gładkiej masy. Firmować pulpety wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego. Piec przez 25 minut.
Gdy klopsy się pieką wymieszać składniki dressingu.
Po upływie 25 minut wyjąć naczynie z piekarnika, wsadzić pokrojoną pak choi i wstawić na kolejne 5-6 minut aż lekko zmięknie.
Wyjąć z pieca, dodać odsączony ryż i polać dressingiem. Wymieszać i podawać.


Skomentuj