Święta zaowocowały też kolejnym pysznym odkryciem – niesamowitą surówką z kapusty, marchewki, jabłka i suszonej żurawiny. Przepis ze świątecznej książki kucharskiej Jamiego Olivera.
Co będzie potrzebne:
- Czerwona kapusta (1/2 małej główki lub 1/4 zwykłej)
- Biała kapusta (1/4 główki)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub z białego wina)
- 1 czubata łyżka musztardy ziarnistej
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 garści suszonej żurawiny
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- Pół pęczka kolendry
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić na cienkie piórka, włożyć do dużej miski i zalać octem, oliwą i musztardą. Wymieszać i zostawić chwilę do zamarynowania.
Kapusty cienko poszatkować – można użyć mandoliny lub ostrego noża. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka). Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce (średnie lub duże oczka). Dodać wszystko do cebuli i wymieszać, żeby dressing dobrze pokrył warzywa. Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni. Posiekać z grubsza żurawinę i kolendrę. Dodać do miski i jeszcze raz porządnie wymieszać.

Skomentuj