Święta zaowocowały też kolejnym pysznym odkryciem – niesamowitą surówką z kapusty, marchewki, jabłka i suszonej żurawiny. Przepis ze świątecznej książki kucharskiej Jamiego Olivera.

Co będzie potrzebne:

  • Czerwona kapusta (1/2 małej główki lub 1/4 zwykłej)
  • Biała kapusta (1/4 główki)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego (lub z białego wina)
  • 1 czubata łyżka musztardy ziarnistej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • Pół pęczka kolendry
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokroić na cienkie piórka, włożyć do dużej miski i zalać octem, oliwą i musztardą. Wymieszać i zostawić chwilę do zamarynowania.

Kapusty cienko poszatkować – można użyć mandoliny lub ostrego noża. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka). Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce (średnie lub duże oczka). Dodać wszystko do cebuli i wymieszać, żeby dressing dobrze pokrył warzywa. Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni. Posiekać z grubsza żurawinę i kolendrę. Dodać do miski i jeszcze raz porządnie wymieszać.