Nasze tegoroczne odkrycie świąteczne – śledź marynowany w soku z cytrusów, podany z kawałkami pomarańczy. Przepis ze strony magazynu Kukbuk – wg niego wystarczy marynować przez kilka godzin, ja trzymałam w marynacie standardowo 2 doby.

Co będzie potrzebne:

  • 2 płaty ze śledzia
  • 1 mandarynka
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 3 goździki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Śledzie namoczyć w mleku lub wodzie, przez minimum 2 godziny. Wypłukać i wytrzeć.

Z mandarynki, cytryny, limonki i jednej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać goździki i pokrojonego w cienkie plastry śledzia. Przykryć i odstawić do zamarynowania na minimum 12 godzin, w międzyczasie mieszając kilka razy.

Drugą pomarańczę wyfiletować i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Śledzia wyjąć z marynaty, układać w naczyniu warstwami – pomarańczę, śledzie i cebulę. Zalać oliwą i podawać. Ja swojego jeszcze trzymałam tak przełożonego kilka godzin zanim podałam.