Nasze tegoroczne odkrycie świąteczne – śledź marynowany w soku z cytrusów, podany z kawałkami pomarańczy. Przepis ze strony magazynu Kukbuk – wg niego wystarczy marynować przez kilka godzin, ja trzymałam w marynacie standardowo 2 doby.
Co będzie potrzebne:
- 2 płaty ze śledzia
- 1 mandarynka
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 3 goździki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w mleku lub wodzie, przez minimum 2 godziny. Wypłukać i wytrzeć.
Z mandarynki, cytryny, limonki i jednej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać goździki i pokrojonego w cienkie plastry śledzia. Przykryć i odstawić do zamarynowania na minimum 12 godzin, w międzyczasie mieszając kilka razy.
Drugą pomarańczę wyfiletować i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Śledzia wyjąć z marynaty, układać w naczyniu warstwami – pomarańczę, śledzie i cebulę. Zalać oliwą i podawać. Ja swojego jeszcze trzymałam tak przełożonego kilka godzin zanim podałam.
Skomentuj