Delikatne placuszki z mąki gryczanej, z dodatkiem drożdży. Idealne z wytrawnymi dodatkami, u mnie z chrzanową śmietaną, wędzonym łososiem, kawiorem i kolendrą. Tym daniem właśnie przywitaliśmy Nowy Rok. Przepis na bliny pochodzi z bloga White Plate.

Co będzie potrzebne:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • Odrobina oleju lub masła klarowanego

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać resztę składników, wymieszać widelcem lub mikserem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem lub masłem. Usmażone bliny trzymać pod przykryciem do czasu podania.

Dodatki:

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki kawioru
  • Kilka listków kolendry

Śmietanę wymieszać z chrzanem, nakładać na bliny, następnie kawałki łososia i kawior. Udekorować kolendrą.