Delikatne placuszki z mąki gryczanej, z dodatkiem drożdży. Idealne z wytrawnymi dodatkami, u mnie z chrzanową śmietaną, wędzonym łososiem, kawiorem i kolendrą. Tym daniem właśnie przywitaliśmy Nowy Rok. Przepis na bliny pochodzi z bloga White Plate.
Co będzie potrzebne:
- 100 g mąki gryczanej
- 200 ml lekko ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- Odrobina oleju lub masła klarowanego
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać resztę składników, wymieszać widelcem lub mikserem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem lub masłem. Usmażone bliny trzymać pod przykryciem do czasu podania.
Dodatki:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki kawioru
- Kilka listków kolendry
Śmietanę wymieszać z chrzanem, nakładać na bliny, następnie kawałki łososia i kawior. Udekorować kolendrą.

Skomentuj