Bardzo smaczne burgery z marchewki i ciecierzycy podkręcone sezamem. Wegetariańskie, ponieważ zawierają jajko – zachęcam jednak wegan do eksperymentów, myślę że spokojnie da się znaleźć jakiś zamiennik. Burgery wyjdą zarówno z grilla jak i z patelni. Ja swoje podałam w bułce z rukolą, cebulą i chrupiącym małosolnym.

Co będzie potrzebne (na 6 burgerów) :

  • 750 g startej marchewki
  • 400 g odsączonej i wypłukanej cieciorki
  • 1 nieduża cebula, z grubsza posiekana
  • 2 łyżki tahini plus jedna do sosu
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • Skórka z 1 cytryny plus 1 łyżeczka soku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki z grubsza posiekanej kolendry
  • Opcjonalnie: sambal oelek lub inny ostry sos

Wykonanie:

1/3 startej marchewki wrzucić do malaksera razem z ciecierzycy, cebulą, 2 łyżkami tahini, kuminem i jajkiem. Zmiksować na w miarę gładką masę.

Pozostałą marchewkę podsmażyć na patelni, na łyżce rogrzanej oliwy. Marchewka ma zmięknąć i lekko się zezłocić (max 10 minut). Lekko przestudzić.

W misce wymieszać masę marchewkowo-cieciorkową z przesmażoną marchewką, sezamem, bułką tartą i startą skórką z cytryny.

Wilgotnymi dłońmi formować burgery i wstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.

Jogurt wymieszać z pozostałą łyżką tahini, sokiem z cytryny i kolendrą. Opcjonalnie dodać sambal oelek.

Burgery lekko posmarować oliwą i smażyć na grillu (najlepiej na tacce) lub na nieprzywierającej patelni.

Bułki podgrzać, nałożyć sos jogurtowy, burgery i pozostałe dodatki.