Chłodniki to najlepsze co może was spotkać w czasie upałów. Warzywne zupy podawane na zimno są popularne w różnych częściach świata. Hiszpańskie gazpacho składające się z pomidorów, papryki i ogórka w mojej wersji jest słonecznie żółte i oprócz standardowych warzyw składa się z kukurydzy, dzięki której zupa jest bardziej treściwa.

Co będzie potrzebne:

  • 3 kolby ugotowanej kukurydzy
  • 2 żółte pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • Dodatkowo: posiekane pomidorki koktajlowe, bazylia

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w sporą kostkę. Z papryki wyciąć białe błony i usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Ogórka obrać, usunąć wodnisty środek i pokroić na kostkę. Z kolb kukurydzy obrać ziarna.

Wrzucić warzywa do blendera razem z grubsza posiekaną cebulą i czosnkiem. Zmiksować na gładką masę (nawet kilka minut). Przyprawioną solą, pieprzem, oliwą i octem i znowu zblendować. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Nałożyć do misek i przybrać posiekanymi pomidorkami i bazylią.