Chłodniki to najlepsze co może was spotkać w czasie upałów. Warzywne zupy podawane na zimno są popularne w różnych częściach świata. Hiszpańskie gazpacho składające się z pomidorów, papryki i ogórka w mojej wersji jest słonecznie żółte i oprócz standardowych warzyw składa się z kukurydzy, dzięki której zupa jest bardziej treściwa.
Co będzie potrzebne:
- 3 kolby ugotowanej kukurydzy
- 2 żółte pomidory
- 2 żółte papryki
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki oliwy
- Dodatkowo: posiekane pomidorki koktajlowe, bazylia
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w sporą kostkę. Z papryki wyciąć białe błony i usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Ogórka obrać, usunąć wodnisty środek i pokroić na kostkę. Z kolb kukurydzy obrać ziarna.
Wrzucić warzywa do blendera razem z grubsza posiekaną cebulą i czosnkiem. Zmiksować na gładką masę (nawet kilka minut). Przyprawioną solą, pieprzem, oliwą i octem i znowu zblendować. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Nałożyć do misek i przybrać posiekanymi pomidorkami i bazylią.


18 sierpnia 2020 at 19:39
Super przepis 👍 Można użyć kukurydzy z puszki? Rzadko widuję taką w kolbach u mnie w sklepach…
PolubieniePolubienie
18 sierpnia 2020 at 19:41
Myślę, że spokojnie – wydaje mi się że jedna puszka powinna wystarczyć. Ja kupuję w Lidlu lub Biedronce gotowane.
PolubieniePolubienie