Przepis zaczerpnięty z Jadłonomii, automatycznie wskoczył do top moich ulubionych letnich sałatek (dojrzałe pomidory 😍). Prosta do wykonania, tak jak Sałatka z Goa szybko przenosi w bardziej egzotyczny klimat.
Co będzie potrzebne:
- 3 średnie dojrzałe pomidory
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 szalotki (lub 1/2 małej cebuli)
- Sok z 1/2 limonki
- Garść kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie:
Szalotki pokroić w pół plasterki, zalać sokiem z limonki i odstawić na pół godziny.
Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu, zdjąć na talerzyk i na tej samej patelni uprażyć orzeszki. Fistaszki przełożyć na deskę i drobno posiekać lub rozgnieść, np. wałkiem.
Pomidory pokroić w sporą kostkę i wrzucić do miski wraz z posiekaną kolendrą. Dodać szalotkę (ja wlałam też połowę soku, w którym się marynowała), orzeszki i sezam, olej sezamowy oraz sos sojowy. Wymieszać i podawać jako samodzielne danie lub dodatek.

16 czerwca 2020 at 10:57
Robiłam ją już kiedyś i pamiętam, że bardzo mi smakowała. Muszę powtórzyć 🙂
PolubieniePolubienie
16 czerwca 2020 at 10:59
Koniecznie 🙂 malinowe pomidory już są dobre 👌
PolubieniePolubienie