Kolejny przepis z serii śniadanie mistrzów. W sam raz na niezbyt długi moment kiedy szparagi jeszcze się nie skończyły a truskawki już zaczęły. Moje tosty są z żytniego chleba, ale możecie zastąpić innym ulubionym.
Co będzie potrzebne (na 1 porcję):
- 2 kromki chleba
- 50 g sera koziego
- Kilka szparagów (odłamane zdrewniałe końcówki)
- Masło klarowane lub oliwa
- 1/2 łyżeczki tahini
- 1 łyżka puree z truskawek
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego (można pominąć)
- Kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Szparagi przesmażyć na maśle klarowanym kilka minut. Na tej samej patelni usmażyć kromki chleba aż do zrumienienia.
Wymieszać składniki dressingu: tahini, truskawki, syrop i sok z cytryny.
Tosty posmarować grubo kozim serem, na wierzchu ułożyć szparagi, polać wszystko dressingiem.

Skomentuj