Kolejny przepis z serii śniadanie mistrzów. W sam raz na niezbyt długi moment kiedy szparagi jeszcze się nie skończyły a truskawki już zaczęły. Moje tosty są z żytniego chleba, ale możecie zastąpić innym ulubionym.

Co będzie potrzebne (na 1 porcję):

  • 2 kromki chleba
  • 50 g sera koziego
  • Kilka szparagów (odłamane zdrewniałe końcówki)
  • Masło klarowane lub oliwa
  • 1/2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżka puree z truskawek
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego (można pominąć)
  • Kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie:

Szparagi przesmażyć na maśle klarowanym kilka minut. Na tej samej patelni usmażyć kromki chleba aż do zrumienienia.

Wymieszać składniki dressingu: tahini, truskawki, syrop i sok z cytryny.

Tosty posmarować grubo kozim serem, na wierzchu ułożyć szparagi, polać wszystko dressingiem.