Łosoś lubi takie nieoczywiste połączenia z owocami. Lekko pikantna salsa z truskawek i pieczony łosoś w glazurze z balsamico świetnie się uzupełniają z ryżem jaśminowym.
Co będzie potrzebne:
- 400 g filetu łososia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 kubka truskawek
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- Kawałek świeżego chilli lub odrobina pasty chilli
- 1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie:
Łososia przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i posmarować po wierzchu balsamico kilka razy pociągając pędzlem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15-20 minut. W połowie czasu jeszcze raz posmarować resztą octu i syropem klonowym.
Truskawki pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną kolendrę, cukier, sok z limonki, sos sojowy i posiekaną chilli (lub pastę).
Na talerzu ułożyć łososia, na wierzch nałożyć salsę z truskawek.

Skomentuj