Łosoś lubi takie nieoczywiste połączenia z owocami. Lekko pikantna salsa z truskawek i pieczony łosoś w glazurze z balsamico świetnie się uzupełniają z ryżem jaśminowym.

Co będzie potrzebne:

  • 400 g filetu łososia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 kubka truskawek
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • Kawałek świeżego chilli lub odrobina pasty chilli
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Wykonanie:

Łososia przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i posmarować po wierzchu balsamico kilka razy pociągając pędzlem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15-20 minut. W połowie czasu jeszcze raz posmarować resztą octu i syropem klonowym.

Truskawki pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną kolendrę, cukier, sok z limonki, sos sojowy i posiekaną chilli (lub pastę).

Na talerzu ułożyć łososia, na wierzch nałożyć salsę z truskawek.