Wiosenna wersja popularnego budda bowl – z nowalijkami i delikatnym jajkiem sadzonym. Wszystko co najlepsze wiosną – młode ziemniaki, rzodkiewki, szparagi, sałata i szczypiorek. Chrupiące, świeże i zdrowe.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g młodych ziemniaków
  • 6 rzodkiewek
  • 8 szparagów
  • Kilka liści kruchej sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • Masło klarowane
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki porządnie wyszorować lub obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Szparagi pokroić na nieduże kawałki i smażyć na maśle klarowanym przez około 10 minut. Pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek.

Rzodkiewki pokroić na ćwiartki, sałatę porwać na kawałki. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.

Usmażyć jajka sadzone (ja najbardziej lubię na maśle klarowanym), przyprawić solą i pieprzem.

Do miseczek nałożyć ugotowane ziemniaki, usmażone szparagi, rzodkiewki i sałatę. Polać szczypiorkowym jogurtem i ułożyć na wierzchu jajko sadzone.