Wiosenna wersja popularnego budda bowl – z nowalijkami i delikatnym jajkiem sadzonym. Wszystko co najlepsze wiosną – młode ziemniaki, rzodkiewki, szparagi, sałata i szczypiorek. Chrupiące, świeże i zdrowe.
Co będzie potrzebne:
- 200 g młodych ziemniaków
- 6 rzodkiewek
- 8 szparagów
- Kilka liści kruchej sałaty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu
- Mały pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- Masło klarowane
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki porządnie wyszorować lub obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Szparagi pokroić na nieduże kawałki i smażyć na maśle klarowanym przez około 10 minut. Pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Rzodkiewki pokroić na ćwiartki, sałatę porwać na kawałki. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.
Usmażyć jajka sadzone (ja najbardziej lubię na maśle klarowanym), przyprawić solą i pieprzem.
Do miseczek nałożyć ugotowane ziemniaki, usmażone szparagi, rzodkiewki i sałatę. Polać szczypiorkowym jogurtem i ułożyć na wierzchu jajko sadzone.

Skomentuj