Idealne wiosenne ciasto ucierane – bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi pomarańczy. Wychodzi puszyste, ale jednocześnie wilgotne. Przepis z lekkimi modyfikacjami z bbcgoodfood.

Co będzie potrzebne:

  • 400 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w nieduże kawałki)
  • 225 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 pomarańcza – starta skórka i wycisnięty sok
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • Garść migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia

Wykonanie:

Rabarbar wrzucić do miski, dodać 50 g brązowego cukru i porządnie wymieszać, nacierając kawałki. Odstawić na 30 minut.

Masło umieścić w misie miksera z pozostałym cukrem i ucierać na jasną i puszystą masę. Dodać startą skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować. Dodać mielone migdały, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Do ciasta dodać rabarbar razem z sokiem, który się wytrącił. Wymieszać delikatnie szpatułką.

Okrągłą formę do ciasta o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu posypać płatkami migdałów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem, bez termoobiegu 180°C) przez około 60-75 minut, do tzw.suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się przypiekać przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na około 15 minut, a potem wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.