Sałatka idealna na wiosnę – ze świeżymi chrupiącymi warzywami i delikatnym pieczonym łososiem. Dressing też jest lekki i wiosenny – na bazie cytryny i jogurtu.

Co będzie potrzebne:

  • 4 garści porwanej sałaty rzymskiej (lub innej chrupiącej)
  • 6 rzodkiewek
  • 1 ogródek gruntowy
  • 4 łyżki z grubsza posiekanego szczypioru
  • 4 łyżki kiełków z rzodkiewki (lub innych ulubionych)
  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • 150 g łososia bez skóry
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki jogurtu
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól

Wykonanie:

Łososia umieścić w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, wędzona papryką i musztardą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć szparagi, polać je odrobiną oliwy i przyprawić solą i pieprzem.

Porwaną sałatę, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, pokrojone na pół plasterki ogórki, szczypior i pokrojone na mniejsze kawałki upieczone szparagi umieścić na półmisku.

Przygotować dressing: wymieszać skórkę u sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy i jogurt. Polać większością dressingu warzywa i wymieszać. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia i polać resztą sosu. Posypać kiełkami. Podawać na ciepło lub zimno.