Sałatka idealna na wiosnę – ze świeżymi chrupiącymi warzywami i delikatnym pieczonym łososiem. Dressing też jest lekki i wiosenny – na bazie cytryny i jogurtu.
Co będzie potrzebne:
- 4 garści porwanej sałaty rzymskiej (lub innej chrupiącej)
- 6 rzodkiewek
- 1 ogródek gruntowy
- 4 łyżki z grubsza posiekanego szczypioru
- 4 łyżki kiełków z rzodkiewki (lub innych ulubionych)
- Pół pęczka zielonych szparagów
- 150 g łososia bez skóry
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki jogurtu
- Skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Pieprz świeżo mielony
- Sól
Wykonanie:
Łososia umieścić w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, wędzona papryką i musztardą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć szparagi, polać je odrobiną oliwy i przyprawić solą i pieprzem.
Porwaną sałatę, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, pokrojone na pół plasterki ogórki, szczypior i pokrojone na mniejsze kawałki upieczone szparagi umieścić na półmisku.
Przygotować dressing: wymieszać skórkę u sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy i jogurt. Polać większością dressingu warzywa i wymieszać. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia i polać resztą sosu. Posypać kiełkami. Podawać na ciepło lub zimno.


Skomentuj