Tęczowy to ostatnio ukochany kolor mojej córki 😉 Dlatego postanowiłam jej zrobić wielkanocną niespodziankę i przygotowałam mega proste (3 składniki!) i szybkie w przygotowaniu serniczki na zimno. Inspiracją był przepis na babeczki ze strony sugarhero.com.

Co będzie potrzebne (na 3 porcje):

  • 250 g mascarpone
  • 250 g kremówki
  • 1 łyżka mleka skondensowanego słodzonego (lub więcej do smaku)
  • 1/2 listka żelatyny (opcjonalnie)
  • Barwniki spożywcze w żelu
  • Czekoladowe jajeczka lub kolorowa posypka

Wykonanie:

Mascarpone zmiksować z kremówką i mlekiem skondensowanym. Ja dałam niedużo mleka, bo jajeczka, których użyłam do dekoracji są dość słodkie.

Żelatynę namoczyć w łyżce wody po czym rozpuścić na małym ogniu (uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia). Przestudzoną żelatynę zmiksować z masą serową. Ten etap można pominąć – serniczki będą po prostu mniej sztywne.

Masę podzielić na 4 części. Do każdej dodać po kropli lub dwóch barwnika, żeby uzyskać pastelowe kolory: fioletowy (czerwony+niebieski), żółty, niebieski i różowy.

Małe słoiczki wypełnić warstwami masy – najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym lub torebką strunową z odciętym rogiem. Zacząć od brzegu, potem środek, wyrównać i w ten sam sposób kolejna warstwa.

Schłodzić kilka godzin.

Udekorować czekoladowymi jajkami lub kolorowymi posypkami.