Tęczowy to ostatnio ukochany kolor mojej córki 😉 Dlatego postanowiłam jej zrobić wielkanocną niespodziankę i przygotowałam mega proste (3 składniki!) i szybkie w przygotowaniu serniczki na zimno. Inspiracją był przepis na babeczki ze strony sugarhero.com.
Co będzie potrzebne (na 3 porcje):
- 250 g mascarpone
- 250 g kremówki
- 1 łyżka mleka skondensowanego słodzonego (lub więcej do smaku)
- 1/2 listka żelatyny (opcjonalnie)
- Barwniki spożywcze w żelu
- Czekoladowe jajeczka lub kolorowa posypka
Wykonanie:
Mascarpone zmiksować z kremówką i mlekiem skondensowanym. Ja dałam niedużo mleka, bo jajeczka, których użyłam do dekoracji są dość słodkie.
Żelatynę namoczyć w łyżce wody po czym rozpuścić na małym ogniu (uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia). Przestudzoną żelatynę zmiksować z masą serową. Ten etap można pominąć – serniczki będą po prostu mniej sztywne.
Masę podzielić na 4 części. Do każdej dodać po kropli lub dwóch barwnika, żeby uzyskać pastelowe kolory: fioletowy (czerwony+niebieski), żółty, niebieski i różowy.
Małe słoiczki wypełnić warstwami masy – najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym lub torebką strunową z odciętym rogiem. Zacząć od brzegu, potem środek, wyrównać i w ten sam sposób kolejna warstwa.
Schłodzić kilka godzin.
Udekorować czekoladowymi jajkami lub kolorowymi posypkami.


Skomentuj