Lekka, ale sycącą sałatka z kolorowych warzyw w jogurtowym dressingu z curry. Przepis pochodzi z brytyjskiego magazynu Good Food.

Co będzie potrzebne (3-4 porcje):

  • 250 g ciecierzycy osączonej i opłukanej
  • 2 średnie marchewki
  • Ok 1/8 małej główki czerwonej kapusty
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 garści szpinaku
  • 1 mango
  • Czarnuszka
  • Opcjonalnie chilli

Wykonanie:

W misce wymieszać cieciorkę z jogurtem, sokiem z cytryny, garam masala i kuminem. Marchewkę pokroić na wstążki obieraczką do warzyw. Kapustę cienko poszatkować. Szpinak (umyty i osuszony) porwać na mniejsze kawałki. Mango pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, na koniec posypując chilli i czarnuszką.