Lekka, ale sycącą sałatka z kolorowych warzyw w jogurtowym dressingu z curry. Przepis pochodzi z brytyjskiego magazynu Good Food.
Co będzie potrzebne (3-4 porcje):
- 250 g ciecierzycy osączonej i opłukanej
- 2 średnie marchewki
- Ok 1/8 małej główki czerwonej kapusty
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kuminu
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki jogurtu
- 2 garści szpinaku
- 1 mango
- Czarnuszka
- Opcjonalnie chilli
Wykonanie:
W misce wymieszać cieciorkę z jogurtem, sokiem z cytryny, garam masala i kuminem. Marchewkę pokroić na wstążki obieraczką do warzyw. Kapustę cienko poszatkować. Szpinak (umyty i osuszony) porwać na mniejsze kawałki. Mango pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, na koniec posypując chilli i czarnuszką.

Skomentuj