Tarta tatin to jedno z najpopularniejszych ciast francuskich. Jednak zamiast z jabłkami lub innymi owocami można przygotować też wersję wytrawną. U mnie jest z karmelizowaną cebulą – przepis zaczerpnięty od Jamiego Olivera.
Co będzie potrzebne:
- 4 / 5 średnich cebul
- 8 ząbków czosnku
- 50 g masła
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka świeżych liści laurowych
- 100 ml wody
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
- Opakowanie ciasta francuskiego (zużyjemy ok połowę)
- Opcjonalnie: feta lub kozi ser do posypania
Wykonanie:
Cebule obrać, przekroić w poprzek na pół. Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół.
Masło rozpuścić na patelni o średnicy 26 cm, którą można wstawić do piekarnika (ja ten etap zrobiłam na zwykłej patelni, a potem przełożyłam cebule do naczynia żaroodpornego). Do masła wrzucić listki tymianku i liście laurowe, chwilę poddusić. Wsypać cukier, wlać ocet i wodę. Włożyć cebule rozcięciami w dół, między nimi włożyć czosnek. Posypać solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić aż płyn na dnie zacznie się karmelizować – u mnie to trwało ok 15 minut. Co jakiś czas delikatnie ruszać patelnią żeby nic nie przywarło do dna.
W tym momencie przełożyłam cebule wraz z płynem z dna patelni do naczynia żaroodpornego.

Z ciasta francuskiego wyciąć krążek o średnicy naczynia, w którym będziemy zapiekać. Delikatnie ułożyć na wierzchu cebuli i drewnianą łyżką docisnąć po bokach do wnętrza naczynia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 35 minut aż ciasto urośnie i będzie ciemnozłote. Wyjąć z piekarnika, przykryć talerzem o większej średnicy i zdecydowanym ruchem obrócić do góry nogami. Należy bardzo uważać żeby się nie poparzyć.

Na wierzch tarty można pokruszyć fetę lub ser kozi.

Skomentuj