Dla tych co tęsknią za zielenią 😉 i dla tych co lubią lekko i zdrowo zjeść. W przeciwieństwie do większości sosów ze szpinakiem nie dodajemy nabiału więc przy okazji mamy wegańskie danie.
Co będzie potrzebne:
- Ulubiony makaron
- 100 g szpinaku
- 1/2 pęczka bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 100 g groszku cukrowego
- Skórka starta z cytryny
- Oliwa
- Orzeszki pinii lub migdały
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Szpinak umieścić na sitku, przelać wrzątkiem z czajnika po czym dokładnie odcisnąć wodę.
Do malaksera wrzucić odciśnięty szpinak, listki bazylii i czosnek, zmiksować na pastę.
Makaron ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu, na 30 sekund przed końcem dorzucić przekrojony na pół groszek cukrowy. Odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania.
W garnku po makaronie lub na patelni rozgrzać oliwę, dodać sos szpinakowy i makaron z groszkiem. Chwilę razem podgrzewać, w razie potrzeby dodać odłożoną wodę z gotowania, żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przyprawić solą i pieprzem, startą skórką cytrynową i podprażonymi i posiekanymi orzechami.


Skomentuj