Dla tych co tęsknią za zielenią 😉 i dla tych co lubią lekko i zdrowo zjeść. W przeciwieństwie do większości sosów ze szpinakiem nie dodajemy nabiału więc przy okazji mamy wegańskie danie.

Co będzie potrzebne:

  • Ulubiony makaron
  • 100 g szpinaku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g groszku cukrowego
  • Skórka starta z cytryny
  • Oliwa
  • Orzeszki pinii lub migdały
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Szpinak umieścić na sitku, przelać wrzątkiem z czajnika po czym dokładnie odcisnąć wodę.

Do malaksera wrzucić odciśnięty szpinak, listki bazylii i czosnek, zmiksować na pastę.

Makaron ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu, na 30 sekund przed końcem dorzucić przekrojony na pół groszek cukrowy. Odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania.

W garnku po makaronie lub na patelni rozgrzać oliwę, dodać sos szpinakowy i makaron z groszkiem. Chwilę razem podgrzewać, w razie potrzeby dodać odłożoną wodę z gotowania, żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przyprawić solą i pieprzem, startą skórką cytrynową i podprażonymi i posiekanymi orzechami.