Bataty to ukochane warzywo mojej córki – zje je w każdej postaci i na każdy posiłek 😉 dzisiaj proponuję bataty z pieczoną cieciorką, dressingiem tahini i salsą z pomidorów. Bez glutenu, wegańskie, zdrowe i fit – idealne nie tylko na wiosnę. Przepis z bloga minimalistbaker.com

Co będzie potrzebne (na 2 porcje):

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 200 g odsączonej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Oliwa
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • Odrobina soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Na dressing:

  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki (lub więcej) wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Wykonanie:

Bataty umyć porządnie (ja użyłam szczotki do warzyw) przeciąć wzdłuż, nasmarować oliwą i posypać solą i pieprzem. Ułożyć przecięciem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok nałożyć ciecierzycę, przyprawioną kuminem, papryką i cynamonem, polać oliwą i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205°C na około 25-30 minut. Ciecierzycę od czasu do czasu przemieszać. Bataty powinny być miękkie po wbiciu widelca, a cieciorka zlocista.

Wymieszać składniki dressingu – ja to zrobiłam w małym słoiku, energicznie nim potrząsając. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, regulujemy ilością wody.

Pomidory pokroić w małą kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią i odrobiną soku z cytryny.

Bataty ułożyć na talerzu, widelcem zgnieść środek, nałożyć ciecierzycę, polać sosem i na wierzchu ułożyć pomidory.