Tosty francuskie zazwyczaj pojawiają się u nas jak mamy lekko czerstwe pieczywo. Dlatego 4 dniowa chałka szybko została zakwalifikowana na słodką kolację. Ale ten sposób podania to jest sztos nad sztosy.
Co będzie potrzebne:
- 8 kromek jasnego, lekko czerstwego pieczywa (np.chałka, bułka pszenna)
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- Szczypta cynamonu
- Kilka łyżek masła orzechowego
- Banan
- Masło klarowane lub olej kokosowy
- Opcjonalnie: miód lub syrop klonowy
Wykonanie:
Kromki połączyć w pary i posmarować masłem orzechowym od środka. Na jednej połówce ułożyć pokrojonego w plasterki banana, przykryć drugą połówką.
Mleko wymieszać z jajkiem i cynamonem, maczać z obu stron kanapki.
Na patelni rozgrzać masło lub olej. Smażyć tosty z dwóch stron na złoty kolor, na niedużym ogniu, dociskając lekko od czasu do czasu.
Podawać z dodatkowymi plastrami banana i opcjonalnie polane miodem lub syropem klonowym.

Skomentuj