Tosty francuskie zazwyczaj pojawiają się u nas jak mamy lekko czerstwe pieczywo. Dlatego 4 dniowa chałka szybko została zakwalifikowana na słodką kolację. Ale ten sposób podania to jest sztos nad sztosy.

Co będzie potrzebne:

  • 8 kromek jasnego, lekko czerstwego pieczywa (np.chałka, bułka pszenna)
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • Szczypta cynamonu
  • Kilka łyżek masła orzechowego
  • Banan
  • Masło klarowane lub olej kokosowy
  • Opcjonalnie: miód lub syrop klonowy

Wykonanie:

Kromki połączyć w pary i posmarować masłem orzechowym od środka. Na jednej połówce ułożyć pokrojonego w plasterki banana, przykryć drugą połówką.

Mleko wymieszać z jajkiem i cynamonem, maczać z obu stron kanapki.

Na patelni rozgrzać masło lub olej. Smażyć tosty z dwóch stron na złoty kolor, na niedużym ogniu, dociskając lekko od czasu do czasu.

Podawać z dodatkowymi plastrami banana i opcjonalnie polane miodem lub syropem klonowym.