Jeśli lubicie gęste, słodkie azjatyckie sosy to ten przepis jest dla was. Zamiast grzybów można użyć też warzyw (np. bakłażan lub brokuł) lub tofu. Shitake obok boczniaków i pieczarek nadają się też dla dzieci.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g świeżych grzybów shitake
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej (lub ziemniaczanej) + 1 łyżeczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Ostry sos, np.sriracha (opcjonalnie)
  • Do podania: sezam i świeża kolendra

Wykonanie:

Shitake umyć, pokroić w plastry, posypać 3 łyżkami skrobii i wymieszać, żeby grzyby dobrze się pokryły.

Na woku rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu grzyby, przez około 8 minut, mieszając. Zdjąć z woka na miskę, przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym.

Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na drobnej tarce. Na woku rozgrzać pozostałą łyżkę oleju i na niewielkim ogniu przesmażyć czosnek z imbirem aż zaczną pachnieć. Dodać brązowy cukier i skarmelizować. W misce wymieszać sos sojowy z octem i łyżeczką skrobii. Można dodać ostry sos. Wlać na patelnię i dodać z powrotem grzyby. Podgrzewać chwilę. Podawać z ryżem lub ulubionym makaronem azjatyckim, posypane sezamem i świeżą kolendrą.