Wrap raczej nie kojarzy się z kuchnią azjatycką, ale okazuje się, że tortilla lubi się też z orientalnymi smakami. Przepis zaczerpnięty od Jamiego Olivera z lekką modyfikacją sałatki.

Co będzie potrzebne (na 2 porcje) :

  • 300 g filetu łososia ze skórą
  • 2 tortille (u mnie pełnoziarniste)
  • 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • Oliwa
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej mięty

Na sałatkę:

  • 1 ogórek zielony
  • 1 szalotka
  • 1 średnia marchewka
  • Kawałek imbiru (ok 3 cm)
  • Sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Kawałek posiekanej chilli

Wykonanie:

Łososia posypać przyprawą pięć smaków, polać odrobiną oliwy i przyprawić solą i pieprzem (tylko od strony mięsa). Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Szalotkę pokroić w cienkie piórka, ogórka pokroić obieraczką do warzyw we wstążki, marchewkę zetrzeć na grubej tarce lub obieraczką typu julienne. W misce wymieszać starty na tarce imbir, sok z limonki, chilli, cukier, sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucić warzywa i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rybę skórą do dołu przez około 10 minut. Przełożyć łososia na drugą stronę, patelnię zdjąć z ognia i zostawić rybę aby doszła od temperatury naczynia.

Jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami.

Na środku tortilli układać mięso z łososia, sałatkę azjatycką i ziołowy jogurt. Zawinąć i od razu podawać.