Wiosna na talerzu, pełna orientalnych smaków i kolorów. W sezonie korzystamy ze świeżych warzyw, teraz użyłam mrożonych. Przepis podpatrzony u Jamiego Olivera.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g makaronu ryżowego lub sojowego
  • 2 garści różyczek z brokuła
  • 2 garści groszku zielonego
  • Świeża mięta i kolendra
  • 1 łyżka sezamu

Na dressing:

  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 limonka
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy

Wykonanie:

Brokuły wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2 minuty, potem dodać groszek, doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kolejne 2 minuty.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ziarenka sezamu uprazyć na suchej patelni, na średnim ogniu.

W słoiku wymieszać składniki dressingu: starty na tarce imbir, posiekaną chilli, startą skórkę z limonki i wycisnięty z niej sok, pokrojoną w cienkie piórka szalotkę, sos sojowy, cukier i oleje. Mocno wstrząsnąć by wszystko ładnie się połączyło.

Na talerzu ułożyć makaron, warzywa, polać dressingiem, posypać posiekanymi ziołami i uprażonym sezamem.