Wiosna na talerzu, pełna orientalnych smaków i kolorów. W sezonie korzystamy ze świeżych warzyw, teraz użyłam mrożonych. Przepis podpatrzony u Jamiego Olivera.
Co będzie potrzebne:
- 200 g makaronu ryżowego lub sojowego
- 2 garści różyczek z brokuła
- 2 garści groszku zielonego
- Świeża mięta i kolendra
- 1 łyżka sezamu
Na dressing:
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 limonka
- 1 szalotka
- 1 papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy
Wykonanie:
Brokuły wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2 minuty, potem dodać groszek, doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kolejne 2 minuty.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ziarenka sezamu uprazyć na suchej patelni, na średnim ogniu.
W słoiku wymieszać składniki dressingu: starty na tarce imbir, posiekaną chilli, startą skórkę z limonki i wycisnięty z niej sok, pokrojoną w cienkie piórka szalotkę, sos sojowy, cukier i oleje. Mocno wstrząsnąć by wszystko ładnie się połączyło.
Na talerzu ułożyć makaron, warzywa, polać dressingiem, posypać posiekanymi ziołami i uprażonym sezamem.


Skomentuj