Warzywny obiad dla całej rodziny, smaczny i aromatyczny. Najlepiej się sprawdzi okrągła cukinia, ale można też użyć zwykłej.

Co będzie potrzebne:

  • 3 okrągłe cukinie (lub zwykłe)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout
  • 3 łyżki rodzynek
  • 10 posiekanych suszonych moreli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 50 g fety (można pominąć w wersji wegańskiej)

Wykonanie:

Z cukinii wydrążyć środki, część miąższu pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać ras el hanout i smażyć jeszcze minutę. Dodać posiekany czosnek i smażyć 0.5 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać kuskus, rodzynki i morele, wymieszać. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę, miąższ z cukini, posiekane zioła i wymieszać.

Wypełnić cukinie nadzieniem, wsadzić do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 35 minut (piekarnik nagrzany do 170°C) . Zdjąć przykrycie, posypać pokruszoną fetą i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.