Warzywny obiad dla całej rodziny, smaczny i aromatyczny. Najlepiej się sprawdzi okrągła cukinia, ale można też użyć zwykłej.
Co będzie potrzebne:
- 3 okrągłe cukinie (lub zwykłe)
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout
- 3 łyżki rodzynek
- 10 posiekanych suszonych moreli
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 50 g fety (można pominąć w wersji wegańskiej)
Wykonanie:
Z cukinii wydrążyć środki, część miąższu pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać ras el hanout i smażyć jeszcze minutę. Dodać posiekany czosnek i smażyć 0.5 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać kuskus, rodzynki i morele, wymieszać. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę, miąższ z cukini, posiekane zioła i wymieszać.
Wypełnić cukinie nadzieniem, wsadzić do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 35 minut (piekarnik nagrzany do 170°C) . Zdjąć przykrycie, posypać pokruszoną fetą i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
Skomentuj