Pyszne ciasto ucierane z dodatkiem miodu, alternatywa dla klasycznej szarlotki. Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com
Co będzie potrzebne:
- 200 g masła
- 40 g cukru
- 175 g miodu
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka (u mnie szara reneta)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło umieścić w misie miksera razem z cukrem. Utrzeć do uzyskania jasnej masy.
Dodać miód i dalej ucierać (jeśli nie jest płynny to należy go najpierw delikatnie podgrzać i ostudzić). Dodać 3 jajka, jedno po drugim i utrzeć.
Mąkę wraz z kardamonem, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Obrać jabłka. Dwa z nich zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielką kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać szpatułką.
Masę przelać do 23 cm tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Trzecie jabłko pokroić na cienkie plastry i ułożyć koliście na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (najlepiej bez termoobiegu) przez około 60 minut lub do suchego patyczka.
Skomentuj