Pyszne ciasto ucierane z dodatkiem miodu, alternatywa dla klasycznej szarlotki. Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com

Co będzie potrzebne:

  • 200 g masła
  • 40 g cukru
  • 175 g miodu
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka (u mnie szara reneta)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło umieścić w misie miksera razem z cukrem. Utrzeć do uzyskania jasnej masy.

Dodać miód i dalej ucierać (jeśli nie jest płynny to należy go najpierw delikatnie podgrzać i ostudzić). Dodać 3 jajka, jedno po drugim i utrzeć.

Mąkę wraz z kardamonem, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Obrać jabłka. Dwa z nich zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielką kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać szpatułką.

Masę przelać do 23 cm tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

Trzecie jabłko pokroić na cienkie plastry i ułożyć koliście na wierzchu ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (najlepiej bez termoobiegu) przez około 60 minut lub do suchego patyczka.