Wspaniała propozycja na sycące śniadanie lub kolację. Cieciorka duszona w pomidorach z ulubionym zestawem przypraw na chrupiącym toście z delikatnym jajkiem sadzonym.

Co będzie potrzebne:

  • 6-8 kromek ulubionego pieczywa
  • Puszka lub słoik cieciorki (400 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy (u mnie cynamon/kumin/wędzona papryka, ale można użyć np. oregano, tymianek)
  • 150 g passaty pomidorowej
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 jajka sadzone (jedno na dwie kromki)

Wykonanie:

Podpiec kromki pieczywa w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez około 3 minuty. Przekroić ząbek czosnku i natrzeć powierzchnię tostów.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać przyprawy, smażyć jeszcze minutę, po czym dodać cieciorkę, passatę pomidorową, miód i ocet. Dusić około 5 minut.

Na tostach ułożyć warstwę cieciorki. Na wierzchu położyć jajko sadzone.