Po Tostach z cieciorką to moja kolejna ulubiona pozycja śniadaniowa. Robione z ulubionego pieczywa można je podać na różne sposoby – podstawą są podpieczone kromki z rozgniecionym awokado, a potem wkracza wyobraźnia. Dzisiaj dwie propozycje: z jajkiem sadzonym oraz z pomidorami.

Co będzie potrzebne (na 4 tosty):

  • 4 kromki pieczywa
  • Oliwa
  • 2 dojrzałe awokado (najlepiej Haas)
  • 2 jajka
  • 4 plastry pomidora
  • Ząbek czosnku
  • Kilka listków kolendry
  • Kilka listków bazylii
  • Kilka wiórków czerwonej cebuli
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • Krem balsamiczny

Wykonanie:

Kromki chleba podpiec w tosterze, piekarniku lub na patelni z odrobiną oliwy.

Połowę tostów natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.

Awokado przekroić na pół, wydrążyć łyżką i rozgnieść widelcem. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Usmażyć jajka sadzone, przy prawic solą i pieprzem.

Awokado rozłożyć na tostach. Na czosnkowych kromce położyć plastry pomidora, posypać wiórkami cebuli i posiekaną bazylią. Polać kremem balsamicznym. Na dwóch pozostałych tostach położyć po jajku sadzonym i posypać posiekaną kolendrą.