Po Tostach z cieciorką to moja kolejna ulubiona pozycja śniadaniowa. Robione z ulubionego pieczywa można je podać na różne sposoby – podstawą są podpieczone kromki z rozgniecionym awokado, a potem wkracza wyobraźnia. Dzisiaj dwie propozycje: z jajkiem sadzonym oraz z pomidorami.
Co będzie potrzebne (na 4 tosty):
- 4 kromki pieczywa
- Oliwa
- 2 dojrzałe awokado (najlepiej Haas)
- 2 jajka
- 4 plastry pomidora
- Ząbek czosnku
- Kilka listków kolendry
- Kilka listków bazylii
- Kilka wiórków czerwonej cebuli
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
- Krem balsamiczny
Wykonanie:
Kromki chleba podpiec w tosterze, piekarniku lub na patelni z odrobiną oliwy.
Połowę tostów natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.
Awokado przekroić na pół, wydrążyć łyżką i rozgnieść widelcem. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Usmażyć jajka sadzone, przy prawic solą i pieprzem.
Awokado rozłożyć na tostach. Na czosnkowych kromce położyć plastry pomidora, posypać wiórkami cebuli i posiekaną bazylią. Polać kremem balsamicznym. Na dwóch pozostałych tostach położyć po jajku sadzonym i posypać posiekaną kolendrą.

Skomentuj