Pikantne chorizo karmelizowane w syropie klonowym i podrasowane wytrawnym porto – to się nie może nie udać 😉 szczególnie jak podamy je z makaronem i serem manchego na szybki obiad lub kolację.

Co będzie potrzebne (2 porcje):

  • 200 g pikantnego chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 50 ml wytrawnego porto
  • Garść pestek dyni
  • Garść rukoli
  • 50 g sera manchego
  • ulubiony makaron

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente.

Chorizo pokroić w półplasterki i wrzucić na zimną patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu około 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać z grubsza posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wlać porto i poczekać aż odparuje. Następnie dodać syrop klonowy i pestki dyni. Znowu podgrzewać przez minutę.

Dodać makaron z odrobiną wody z gotowania i porządnie wymieszać.

Na talerze nałożyć porcje makaronu, posypać rukolą i płatkami sera.