Pikantne chorizo karmelizowane w syropie klonowym i podrasowane wytrawnym porto – to się nie może nie udać 😉 szczególnie jak podamy je z makaronem i serem manchego na szybki obiad lub kolację.
Co będzie potrzebne (2 porcje):
- 200 g pikantnego chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 50 ml wytrawnego porto
- Garść pestek dyni
- Garść rukoli
- 50 g sera manchego
- ulubiony makaron
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Chorizo pokroić w półplasterki i wrzucić na zimną patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu około 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać z grubsza posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wlać porto i poczekać aż odparuje. Następnie dodać syrop klonowy i pestki dyni. Znowu podgrzewać przez minutę.
Dodać makaron z odrobiną wody z gotowania i porządnie wymieszać.
Na talerze nałożyć porcje makaronu, posypać rukolą i płatkami sera.
Skomentuj