Jesienna zupa z egzotycznym twistem – krem z dyni z dodatkiem słodkiego mango i aromatycznego curry.

Co będzie potrzebne:

  • 400 g puree z dyni
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kieliszek białego wina
  • 0.5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki curry
  • Olej sezamowy
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę i czosnek z grubsza posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, na koniec dodając czosnek. Dodać curry i smażyć razem około 1 minutę.

Mango pokroić na kostkę, dodać do warzyw. Dusić razem 3 minuty, wlać wino i lekko zredukować. Dodać puree z dyni i bulion. Gotować 3 minuty po czym zblendować na gładki krem.

Doprawić solą i pieprzem.

Reklamy