Jesienna zupa z egzotycznym twistem – krem z dyni z dodatkiem słodkiego mango i aromatycznego curry.
Co będzie potrzebne:
- 400 g puree z dyni
- 1 dojrzałe mango
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kieliszek białego wina
- 0.5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki curry
- Olej sezamowy
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek z grubsza posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, na koniec dodając czosnek. Dodać curry i smażyć razem około 1 minutę.
Mango pokroić na kostkę, dodać do warzyw. Dusić razem 3 minuty, wlać wino i lekko zredukować. Dodać puree z dyni i bulion. Gotować 3 minuty po czym zblendować na gładki krem.
Doprawić solą i pieprzem.
Skomentuj