Danie z cyklu „Śniadanie mocy” choć nie obraziłabym się też na taki podwieczorek 🙂 sezon na figi w pełni więc warto spróbować.

Co będzie potrzebne (na 5-6 porcji) :

  • 300 g kaszy kuskus
  • Około 0.5 l mleka
  • 1 dojrzałe mango
  • 5 fig
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • Garść pistacji

Wykonanie:

Kuskus zalać wrzącym mlekiem tak żeby płyn pokrywał kaszę na około 0.5 cm. Odstawić pod przykryciem na 5 minut. Mango obrać i pokroić w kostkę. Figi pokroić w ósemki. Pistacje posiekać z grubsza. Do gotowego kuskusu dodać miód i cynamon oraz pokrojone mango i delikatnie wymieszać. Przełożyć do mniejszych misek i na wierzchu każdej ułożyć pokrojone figi. Zjadać na ciepło lub na zimno.