Pyszna, prosta i zdrowa sałatka z bliskowschodnim twistem. Kiszone cytryny można już dostać w wielu sklepach lub samemu przygotować (tylko to kilkutygodniowe czekanie…). Świetnie też będą pasować kiszone limonki. Ja użyłam „kupnych” gotowanych buraków, ale ambitni mogą sami bawić się w gotowanie i obieranie 🙂

Co będzie potrzebne (na około 6-8 porcji) :

  • 3 ugotowane buraki
  • Pół niedużej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 3 ćwiartki kiszonych cytryn (bez miąższu i albedo – sama żółta skórka)
  • Garść natki pietruszki
  • Łyżeczka czarnuszki
  • Łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Buraki pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Skórkę kiszonych cytryn z grubsza posiekać. Natkę porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać w misce buraki i cytryny, posypać czarnuszką i natką. Polać dressingiem przygotowanym z musztardy, soku z cytryny i oliwy.