Do przygotowania tego dania przyda się oryginalne marokańskie naczynie do duszenia czyli tagine (lub 🇵🇱 tażin). Ale oczywiście nie musicie od razu lecieć do sklepu, bo spokojnie możecie je wykonać w zwykłym naczyniu do zapiekania z pokrywką.

Co będzie potrzebne (na około 4 porcje):

  • 1 batat
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Puszka ciecierzycy (odsączonej)
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • 10 suszonych moreli, przekrojonych na pół
  • Ćwierć kiszonej cytryny
  • 1 łyżeczka harissy (można podać więcej na stół, żeby każdy mógł sobie regulować ostrość)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Garść świeżej kolendry
  • Do podania: kuskus

Wykonanie:

Batata, bakłażan, cukinię i paprykę pokroić w około 2.5 cm kawałki. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć partiami, na mocno rozgrzanej patelni, przez około 4-5 minut.

W naczyniu do zapiekania zeszklić na oliwie cebulę pokrojoną w cienkie piórka, dodać cienko pokrojony czosnek, podsmażyć przez 2 minuty. Dodać miód, morele, kumin, mieloną kolendrę, posiekaną skórkę z kiszonej cytryny (miąższ wyrzucamy), harissę oraz pomidory. Poddusić kilka minut a potem dodać podsmażone wcześniej warzywa i cieciorkę. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Po około 30 minutach dolać około 200 ml wody, wymieszać dokładnie i piec dalej pod przykryciem 15 minut.

Podawać z kuskusem i świeżą kolendrą.