Oto daję Wam danie, którym będziecie chcieli się raczyć cały sezon jesienno-zimowy. Jest pyszne, sycące, aromatyczne, jednogarnkowe…Można by tak godzinami wymieniać, ale po co, lepiej robić. Puree z dyni najłatwiej zrobić piekąc ją (przepis TU), można też pokroić w nieduże kawałki i udusić. Jeśli nie macie świeżych fig, można zastąpić je suszonymi.
Co będzie potrzebne:
- 500 g mięsa z ud kurczaka bez kości lub piersi
- Sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Listki z 6 gałązek tymianku
- Igiełki z 2 gałązek rozmarynu
- Szklanka puree z dyni
- Szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki miodu
- Szklanka wody
- Laska cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 4 świeże figi (lub 6 suszonych)
Wykonanie:
Szalotki, czosnek, tymianek i rozmaryn posiekać (ja zrobilam to w malakserze), zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Kurczaka posolić i popieprzyć, zezłocić na patelni (cebulę przesunąć na bok).
Puree wymieszać z winem, miodem i wodą. Wlać na patelnię tak by przykryć mięso, przyprawić zielem angielskim i dorzucić laskę cynamonu oraz figi pokrojone na ćwiartki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 40 minut.
26 września 2017 at 20:02
i świeże figi! ❤
PolubieniePolubienie