Jesienna odsłona klasycznego włoskiego deseru – z dodatkiem pieczonej dyni, która nadaje ciekawego smaku i pięknego koloru oraz aromatycznych przypraw. Biszkopty w wersji dla dorosłych nasączamy kawą z alkoholem, dla dzieci inką. Przepis dzięki Moje wypieki .
Co będzie potrzebne (na 6 porcji):
– 500 ml mascarpone (mocno schłodzonego)
– 200 ml kremówki (mocno schłodzonej)
– 400 g puree z dyni* (mocno schłodzonego)
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki imbiru
– 150 g biszkoptów (szukajcie tych bez tony dosładzaczy)
– 125 ml mocnej kawy (najlepiej z ekspresu) wymieszanej z 20 ml rumu
Do ozdobienia :
– 200 ml kremówki (mocno schłodzonej)
– 2 łyżeczki syropu klonowego
Wykonanie :
Schłodzone mascarpone i kremówkę ubić z syropem klonowym na gesty krem. Dodać puree z dyni i przyprawy, krótko zmiksować do połączenia składników.
Biszkopty nasączyć kawą i ułożyć na dnie pucharków (można przełamać na mniejsze kawałki), wyłożyć na nie połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu.
Pozostałe 200 ml kremówki ubić na sztywno, dodając pod koniec syrop klonowy. Ozdobić wierzch deseru.
* Puree najłatwiej przygotować w piekarniku – dynię kroimy na ósemki, wydrążamy gniazdo nasienne i pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w 180 stopniach. Tak przygotowana bardzo łatwo odchodzi od skórki, wystarczy ją rozgnieść widelcem lub zblendować
2 Pingback