Kolejny przepis wykorzystujący skarby jesieni – świeże figi są teraz na półkach większości dużych sklepów, a o dynie prawie się można potknąć na ulicy 😉
Tym razem na tapetę wzięłam wariację na temat kuchni śródziemnomorskiej – makaron to typowe danie kuchni włoskiej, figi również z południa do nas przyfrunęły, chorizo to narodowy skarb Hiszpanii. Plus nasza wspaniała dynia, własnoręcznie zebrana przez moją córkę na farmie dyniowej. Dla kremowej konsystencji kozi ser, a dla koloru zdrowy szpinak. Czy może być coś wspanialszego?
Co będzie potrzebne:
- 50 g chorizo, posiekanego
- 3 łyżki oliwy
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka puree z dyni
- Listki szałwii z 3 gałązek
- 2 figi, posiekane
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g miękkiego koziego sera
- 2 garści liści szpinaku
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Na suchej patelni uprażyć posiekane chorizo, przełożyć do miski.
Na tej samej patelni zeszklić posiekane szalotkę i czosnek, dolewając oliwę. Dodać szałwię, figi, szpinak i dusić podgrzewać ok 2-3 minuty. Dodać puree z dyni, mleko i 3/4 sera koziego. Wymieszać i dusić na niedużym ogniu przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przełożyć na patelnię z sosem, dodając odrobinę wody z gotowania.
Wymieszać dokładnie, by makaron pokrył się dokładnie kremowym sosem. Przełożyć na talerze, posypać resztą pokruszonego sera koziego i posypać chrupiącym chorizo.
29 września 2017 at 09:31
Niesamowicie smaczny przepis!
PolubieniePolubienie