Kolejny przepis wykorzystujący skarby jesieni – świeże figi są teraz na półkach większości dużych sklepów, a o dynie prawie się można potknąć na ulicy 😉

Tym razem na tapetę wzięłam wariację na temat kuchni śródziemnomorskiej – makaron to typowe danie kuchni włoskiej, figi również z południa do nas przyfrunęły, chorizo to narodowy skarb Hiszpanii. Plus nasza wspaniała dynia, własnoręcznie zebrana przez moją córkę na farmie dyniowej. Dla kremowej konsystencji kozi ser, a dla koloru zdrowy szpinak. Czy może być coś wspanialszego?

Co będzie potrzebne:

  • 50 g chorizo, posiekanego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka puree z dyni
  • Listki szałwii z 3 gałązek
  • 2 figi, posiekane
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • 2 garści liści szpinaku
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Na suchej patelni uprażyć posiekane chorizo, przełożyć do miski.

Na tej samej patelni zeszklić posiekane szalotkę i czosnek, dolewając oliwę. Dodać szałwię, figi, szpinak i dusić podgrzewać ok 2-3 minuty. Dodać puree z dyni, mleko i 3/4 sera koziego. Wymieszać i dusić na niedużym ogniu przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przełożyć na patelnię z sosem, dodając odrobinę wody z gotowania.

Wymieszać dokładnie, by makaron pokrył się dokładnie kremowym sosem. Przełożyć na talerze, posypać resztą pokruszonego sera koziego i posypać chrupiącym chorizo.