Kolejna pozycja wśród zup, która myślę że będzie się u nas często powtarzać – krem z batatów, który aksamitny smak zawdzięcza mleczku kokosowemu, ze zdrową cieciorką i pikantną posypką (w wersji wege oczywiście pomijamy). Świetnie rozgrzewa i syci. Do tego jak to zupa – krem nie jest skomplikowana.
Co będzie potrzebne:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek pora (tylko biała część)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 500 g batatów
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- Kilka plasterków pikantnego chorizo
Wykonanie:
Cebulę, pora i czosnek z grubsza posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić przez około 5 minut. Dodać przyprawy i razem smażyć minutę. Dodać pokrojone w kostkę bataty, wymieszać i dusić kolejne dwie minuty. Zalać gorącym bulionem i gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Za pomocą blendera zmiksować na krem. Dodać odsączoną i opłukaną cieciorkę i mleko kokosowe. Podgrzać raz jeszcze na niedużej mocy palnika.
Chorizo wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć do chrupkości. Osączyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać lub pokruszyć.
Zupę nalać do talerzy, posypać chorizo.
Skomentuj