Kolejna pozycja wśród zup, która myślę że będzie się u nas często powtarzać – krem z batatów, który aksamitny smak zawdzięcza mleczku kokosowemu, ze zdrową cieciorką i pikantną posypką (w wersji wege oczywiście pomijamy). Świetnie rozgrzewa i syci. Do tego jak to zupa – krem nie jest skomplikowana.

Co będzie potrzebne:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek pora (tylko biała część)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 500 g batatów
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • Kilka plasterków pikantnego chorizo

Wykonanie:

Cebulę, pora i czosnek z grubsza posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić przez około 5 minut. Dodać przyprawy i razem smażyć minutę. Dodać pokrojone w kostkę bataty, wymieszać i dusić kolejne dwie minuty. Zalać gorącym bulionem i gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Za pomocą blendera zmiksować na krem. Dodać odsączoną i opłukaną cieciorkę i mleko kokosowe. Podgrzać raz jeszcze na niedużej mocy palnika.

Chorizo wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć do chrupkości. Osączyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać lub pokruszyć.

Zupę nalać do talerzy, posypać chorizo.