Nie ma to jak kapnąć się w czwartek, że święta to już, zaraz…niby powinno mi dać do myślenia ilość wielkanocnych przepisów na fruwających po fejsbuniu, ale ponieważ to normalne, że wszyscy zaczynają dzielić się przepisami z dużym wyprzedzeniem więc jakoś mi to umknęło, że czas ma to do siebie, że lubi szybko płynąć. No ale na szczęście nie jestem totalnie nieprzygotowana, bo mam w zanadrzu przepis na pyszny mazurek z kremem z białej czekolady i malin.
Co będzie potrzebne:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- Szczypta soli
Na nadzienie:
- 350 g malin (mogą być mrożone)
- 80 ml śmietany kremówki
- 180 g białej czekolady
Wykonanie:
Skladniki na kruche ciasto szybko zagnieść (ja to robię w malakserze), uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim foremkę o średnicy 24 cm (ja użyłam prostokątnej formy o wymiarach 18 x 25 cm). Można też ciasto wstawić do zamrażarki i mocno schłodzone zetrzeć na grubej tarce i wylepić formę. Z resztek ciasta uformować rant. Ciasto schłodzić 30-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C i wstawić nakłute widelcem ciasto. Piec przez ok 15 minut do zrumienienia.
Maliny włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpadną. Wystudzić.
Śmietanę kremówkę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do powstania gładkiego sosu. Do gorącego sosu dodać trochę soku z malin do uzyskania pożądanego koloru.
Wystudzony spód posmarować malinami, na wierzch wylać płynną polewę z białej czekolady.
Schłodzić do stężenia.
Skomentuj