Ciasto parzone jest jednym z najprostszych, a do tego można z niego wyczarować tyyyle pyszności, zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Jeśli zdecydujemy się na pieczenie możemy stworzyć eklerki lub ptysie. Jeśli jednak nie straszne nam dodatkowe kalorie możemy skusić się na smażenie i raczyć się hiszpańskim przysmakiem: churros. Najlepsze są moczone w sosie – czekoladowym lub karmelu.
Co będzie potrzebne:
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 1 i 1/8 szklanki mąki (280 ml)
- Szczypta soli
- Łyżka brązowego cukru
- Łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem, solą i cukrem. Zdjąć z palnika i do wrzątku dodać mąkę z cynamonem. Dokładnie wymieszać (utrzeć) drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Przestudzone ciasto przełożyć do misy miksera i wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu aż ciasto będzie gładkie.
Olej nagrzać do 180°C.
Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki przełożyć ciasto i wyciskać porcje ok 10 cm długości na rozgrzany olej. Smażyć ok 2 minuty z każdej strony do złoto-brązowego koloru.
Osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Na sos:
- 40 g gorzkiej czekolady
- Łyżka śmietany kremówki
- Szczypta płatków chilli
- Łyżeczka rumu
W małym garnuszku rozpuścić czekoladę z pozostałymi składnikami, wymieszać na gładki sos.
1 Pingback