Ciasto parzone jest jednym z najprostszych, a do tego można z niego wyczarować tyyyle pyszności, zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Jeśli zdecydujemy się na pieczenie możemy stworzyć eklerki lub ptysie. Jeśli jednak nie straszne nam dodatkowe kalorie możemy skusić się na smażenie i raczyć się hiszpańskim przysmakiem: churros. Najlepsze są moczone w sosie – czekoladowym lub karmelu.

Co będzie potrzebne:

  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 i 1/8 szklanki mąki (280 ml)
  • Szczypta soli
  • Łyżka brązowego cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wodę zagotować z masłem, solą i cukrem. Zdjąć z palnika i do wrzątku dodać mąkę z cynamonem.  Dokładnie wymieszać (utrzeć) drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.

Przestudzone ciasto przełożyć do misy miksera i wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu aż ciasto będzie gładkie.

Olej nagrzać do 180°C.

Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki przełożyć ciasto i wyciskać porcje ok 10 cm długości na rozgrzany olej. Smażyć ok 2 minuty z każdej strony do złoto-brązowego koloru.
Osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Na sos:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • Łyżka śmietany kremówki
  • Szczypta płatków chilli
  • Łyżeczka rumu

W małym garnuszku rozpuścić czekoladę z pozostałymi składnikami, wymieszać na gładki sos.