Kocham karmel! To chyba mój ulubiony dodatek do deserów, ciast i kremów 🙂 Domowy nie jest trudny w przygotowaniu (najważniejsze to pilnować temperatury – spalony będzie gorzki), a jego zapas w lodówce jest zawsze dobrym pomysłem 😉 Dzisiaj przygotowałam sobie słodką przekąskę z bananem i siekanymi orzechami (migdały, brazylijskie i nerkowce)

Co będzie potrzebne:

– 220 g cukru (1 szklanka)
– 1/4 szklanki wody
– 50 g masła
– 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
– duża szczypta soli morskiej lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

Wykonanie: W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać.
Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 – 15 minut) – kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty.

Garnuszek zdjąć z ognia. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (ja to zrobiłam rózgą). Wstawić z powrotem na palnik i pogotować na małej mocy przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską lub wanilię, wymieszać i wystudzić.
Przelać do słoiczka i włożyć lodówki. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przez użyciem.

Reklamy