Wypasione eklerki z kremem waniliowym, z prostego ciasta parzonego, które chyba nie może się nie udać. Z podanych składników wyszło mi 8 wieeelkich eklerek. Mi najbardziej smakują po nocy w lodówce, mężowi świeże 🙂 jeśli nie przepadacie za kremem waniliowym zamiast wanilii można dodać do kremu 2 łyżki espresso lub karmel.

Co będzie potrzebne:

– szklanka wody
– szklanka mąki
– 125 g masła
– 4 jajka

Na krem:

– 500 ml kremówki
– 250 ml mascarpone
– cukier puder do smaku
– łyżeczka pasty waniliowej
Na polewę:

– 100 g czekolady gorzkiej
– łyżka masła

Wykonanie:

W garnku zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę i gotować cały czas mieszając aż ciasto będzie odchodziło od ścianek i będzie miało szklistą powierzchnię. Całkowicie wystudzić. Do zimnego ciasta wbić jaja i zmiksować lub utrzeć drewnianą łyżką. Ciasto nakładać na blachę łyżką lub wyciskać ozdobną tylką tworząc podłużny kształt (pamiętajcie że ciasto urośnie). Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić wzdłuż tworząc spód i przykrywkę naszego ciastka.

Kremówkę ubić z mascarpone, pod koniec dodając cukier (u mnie 2 łyżki) i wanilię. Nakładać na spód ciastka, przykryć górną warstwą.

Czekoladę rozpuścić w garnku z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej żeby uniknąć przypalenia – miskę lub garnek ze składnikami stawiamy na garnku z gotującą się wodą). Polać ciastka z wierzchu.

Reklamy