Jedne z moich ulubionych ciastek – pączki wiedeńskie, zwane też gniazdkami lub oponkami. Wykonane z ciasta parzonego znanego z eklerek i churros, i tak jak te drugie smażone na głębokim oleju. Najlepsze są polane lukrem 🙂

Co będzie potrzebne:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • Szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder i sok z cytryny na lukier

Wykonanie:

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z palnika i wsypać mąkę cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić.

Ucierać mikserem dodając jajka jedno po drugim.

Olej rozgrzać do temperatury 180°C w garnku lub głębokim rondlu.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku ok 10 cm, posmarować cienko olejem.
Szprycą wyciskać na przygotowane kawałki papieru kółka o średnicy ok 6-7 cm. Wrzucać partiami na gorący olej, papierem do góry, po około minucie będzie można go łatwo usunąć.

Smażyć na złoty kolor, po ok 4-5 minut z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, gotowym lukrem dekorować pączki.