Jedne z moich ulubionych ciastek – pączki wiedeńskie, zwane też gniazdkami lub oponkami. Wykonane z ciasta parzonego znanego z eklerek i churros, i tak jak te drugie smażone na głębokim oleju. Najlepsze są polane lukrem 🙂
Co będzie potrzebne:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- Szczypta soli
- 200 g mąki
- 4 jajka
- Olej do smażenia
- Cukier puder i sok z cytryny na lukier
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z palnika i wsypać mąkę cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić.
Ucierać mikserem dodając jajka jedno po drugim.
Olej rozgrzać do temperatury 180°C w garnku lub głębokim rondlu.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku ok 10 cm, posmarować cienko olejem.
Szprycą wyciskać na przygotowane kawałki papieru kółka o średnicy ok 6-7 cm. Wrzucać partiami na gorący olej, papierem do góry, po około minucie będzie można go łatwo usunąć.
Smażyć na złoty kolor, po ok 4-5 minut z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, gotowym lukrem dekorować pączki.
Skomentuj